Consultanta certificare standard ISO 50001

CARACTERISTICI SI SPECIFICATII ISO 50001

Sistemul de management al energiei

Conform legii 121/2014, privind eficienta energetica, Art. 9, pct. 11, “Operatorii economici care consuma anual o cantitate de energie de peste 1.000 tone echivalent petrol si care pun in aplicare un sistem de management al energiei sau al mediului, certificat de catre un organism independent in conformitate cu standardele europene sau internationale relevante, sunt exceptati de la elaborarea unui audit energetic odata la 4 ani.

Astfel ca, pe langa standardul de mediu (ISO 14001), ISO 50001, poate reprezenta o alternativa la Auditul Energetic impus de lege, dar in acelasi timp o solutie de eficientizare a costurilor cu energia prin implicarea si responsabilizarea tuturor angajatilor din cadrul companiei.

Una dintre cele mai importante caracteristici ale ISO 50001, este aceea de a “…imbunatati managementul energiei, precum si  performanta energetica rezultata” (clauza 4.2.1c). Alte standarde, cum ar fi de exemplu ISO 9001 sau ISO 14001…ambele au ca cerinta imbunatatirea continua a sitemului de management al calitatii, respectiv al mediului si doar se anticipeaza ca prin aceasta se va imbunatati si calitatea sau perfomanta de mediu.

Astfel ISO 50001 ridica stacheta, prin faptul ca solicita organizatiilor sa demonstreze ca au reusit imbunatatirea performantei energetice, fara a exista obiective cantitative specifice. Fiecare organizatie isi alege propriul sau target si apoi creeaza un plan de actiune si masuri pentru atingerea lui. Cu aceasta abordare structurata, este mult mai probabil ca organizatiile sa vada beneficii financiare tangibile.

OBIECTIVUL de baza al standardului este de a imbunatati performanta si eficienta energetica, dar si de a identifica oportunitatile de reducere a consumului de energie, iar acest fapt duce spre reducerea costurilor si contributia semnificativa de
protejare a mediului si a climei.

Fiind proiectat in conformitate cu ISO 9001 si ISO 14001, ISO 50001 poate fi integrat cu usurinta in aceste sisteme, mai ales ca toate 3 au la baza ciclul PDCA.

Certificarea ISO 50001, dovedeste ca sistemul de management al energiei indeplinește cerintele standardului. Acest lucru ofera clientilor, tertilor, angajatilor dar si managementului mai multă incredere ca organizația a abordat o politica economisire a energiei si pentru aceasta este responsabilizata intreaga companie.

Pentru o cotatie de pret va rugam sa ne trimiteti un mesaj prin formularul de contact.

Te-ar putea interesa si: ISO 14001, ISO 9001